top of page

Historikk

Bearded collien er antagelig en av Storbritannias eldste gjeterhundraser. Dessverre finnes ikke mye dokumentasjon om rasen, men en allment akseptert teori er at bearded collien nedstammer fra hunder som ligner komondoren.

På 1700-tallet drev bearded collier buskap fra det skotske høylandet ned til søndre Skottland og England, der buskapen ble solgt på markedet. Gjeterne sendte opp hundene i fjellet der de, ivrig og bjeffende, satte dyrene i bevegelse. Ferden sørover kunne ta flere uker og når buskapen var solgt måtte hundene ofte klare seg selv hjem igjen. Det var fra begynnelsen to typer, en grà/hvit som kom fra de sørlige grensetraktene, og en brun/hvit som kom fra høylandet. Senere ble de to typene blandet. I 1944 skjedde det som gjorde at rasen ble slik den er i dag, verden over, Mrs. G.O. Willison bestilte en arbeidende Shetland Sheepdog hos en selger av rasen. Denne fikk derimot ikke tak i noen passende sheltie. I stedet sendte han en valp etter en bearded collie tispe som ble parret med hans egen bearded collie hanne. Da Mrs. Willison fikk den sjokoladebrune valpen, trodde hun at det var en blandingsrase, men valpen svarte til alle forventinger og Mrs. Willison var mer enn fornøyd. To måneder senere kom en gjeter på besøk til gården. Han fortalte at hunden var en bearded collie. Dette var den legendariske Jeannie of Bothkennar.

Wendy Willson med Jeannie og Bailey of Bothkennar

Wendy Willson med Jeannie og Bailey of Bothkennar

Mrs. Willison ville gjerne har et valpekull etter Jeannie, et ønske som skulle ende med mye sorg og bekymringer. Det å finne en rasetypisk hanne var nesten umulig, men akkurat da hun var nær ved å gi opp fikk hun plutselig øye på en herlig, ung bearded collie hanne, en dag hun var ute på tur. Det viste seg at hunden skulle omplasseres og Mrs. Willison tilbod seg naturligvis å kjøpe han med det samme. Han het David og ble registrert som Bailie of Bothkennar. Alle registrerte bearded collies i dag nedstammer fra Jeannie, David og et par hunder til som tilkom under årene som fulgte.

 

Bearded collien kom til Norge på midten av 60- tallet og det første kullet så dagens lys i 1968. Rasen hadde en positiv vekst og på 80- og 90-tallet var det over 100 registrerte bearded collies årlig. Antallsmessig var 1992 rekordåret med 183 registrerte bearded collies. Fra år 2000 har vi ikke sett tresifret registreringstall og laveste antall var i 2011 med kun 13 registrerte bearded collies i Norge. Grunnstammen i Norge besto av kennel Rosneskilen v/Margit Hallesbys oppdrett. Hun startet med et par tisper fra Sverige samt en engelsk importert hann- hund, Ch Wishanger Rough Gale. De svenske kennelene Stardogs og Farmaren er også representert på de første norske registreringsbevisene.

bottom of page