Historikk

Bearded Collie er en middels stor, langhåret gjeterhund - det er en harddfør og livlig hund med få medfødte helseproblemer - rasen er en av de eldste skotske gjeterhundrasene som har arbeidet hardt i de skotske høylendene i mange hundre år.

HISTORIKK

Historien forteller at handelen mellom Polen og Skottland startet på 1500-tallet. Det fortelles om en mann ved navn Karzimicz Grabski som reiste med korn og skulle bytte til seg et 20-talls spesielt utvalgte får. Han hadde med seg 6 egne gjeterhunder som skulle skille fårene fra en flokk på 60 dyr, samt føre de trygt tilbake på skipet. Eieren av fåret ble så imponert av hundenes utrolige dyktighet og fikk byttet til seg et par hunder. Man anser det derfor med sikkerhet at enkelte langhårede ungarske raser som f.eks: Kommondot og Nizinny har vært med på å forme rasens utseende.

I slutten av forrige århundre begynte behovet for gjeterhunder å avta, og hundene ble mer og mer sjeldne. I mangel av annet avlsmateriale ble Old English Sheepdog og Border Collie benyttet. Hundene var arbeidende og ble eiet av bønder som kun interesserte seg for arbeidsegenskapene, det var da selvsagt naturlig å ikke bry seg om å foredle rasen. Den første rasestandarden ble skrevet i 1912 av den nystartede Bearded Collie-klubben i Edinburg. Men krigen gjorde kort prosess med klubben, så i 1955 ble det dannet en ny klubb i England.

I 1944 ble Mrs. G.O. Willison ved en feiltakelse eier av en brun Bearded Collie tispe ved navn Jeannie. (Hun hadde bestilt en Shetland Sheepdog valp!) Mrs. Willison ble en så stor tilhenger av rasen at hun startet sin søken etter andre Beardiser.  Alle Beardiser i dag har hennes kjente "Bothkennar" hunder bak på sin stamtavle.

Som gjeterhunder flest er Beardisen en aktiv, glad og lettlært rase. Den lærer seg fort både det positive og det negative. De krever mye kjærlighet og nærhet til sine mennesker, men samtidig også disiplin gjennom hele livet. En Beardis som kjeder seg eller føler seg oversett kan bli meget oppfinnsom når det gjelder å skaffe seg oppmerksomhet!

Pelsstell og treningen for å gjøre pelsstell er også en del av ansvaret som ligger i det å eie en Beardis. Det er dette som de fleste føler er mest avskrekkende med å kjøpe en Bearded Collie valp. Men sannheten er at det på langt nær er så mye arbeid som man tror. Og med rett trening allerede fra valpestadiet og riktig utstyr så er dette noe som er langt mer overkommelig enn ens verste mistanker.